Ga dan heen, verkoop wat u hebt, en geef het aan de armen 

Gepubliceerd op 1 reactie op Ga dan heen, verkoop wat u hebt, en geef het aan de armen 

Het is alweer even geleden dat ik redelijk actief was binnen de gospel wereld in Nederland. Van 2010 tot 2020 heb ik mij met hart en ziel ingezet om mooie concerten te organiseren. Ik heb veel bands, muzikanten, zangers, zangeressen mogen spreken en diverse kerken mogen adviseren. Ik heb veel mooie mensen mogen ontmoeten, maar ben ook regelmatig met mijn hoofd tegen een muur gelopen. Het lukte niet altijd zoals ik het graag wilde. Ik voelde me dan afgewezen, niet gekend en teleurgesteld, tot het moment dat God mij in de vakantie van 2018 een spiegel voorhield.

Die vakantie zat ik in Frankrijk nietsvermoedend voor de tent rustig een boek te lezen. We stonden dat jaar op een christelijke camping en we konden daarom met een gerust hart middels een bluetooth-box wat christelijke muziek luisteren. Op een gegeven moment komt het lied “gevoelsmens” voorbij. Dit lied trok ineens enorm mijn aandacht, met name het refrein. De tekst is als volgt: Relax, ontspan, vertrouw op Mij. Sta op, leer, geloof! Mijn waarheid maakt je vrij. Zet je voeten op de rots, niet op je gevoel. En je zult groeien en Me kennen. Jij zult komen tot je doel’ 

Onwillekeurig begon ik het refrein in gedachten te herhalen. De woorden werden steeds sterker en steeds duidelijker. Zet je voeten op de rots en niet op je gevoel. Eerlijk gezegd was ik alleen relaxt en ontspannen tijdens mijn vakantie. In het normale leven moest ik van alles van mijzelf en ik dacht dat anderen van alles van mij verwachten. Ik genoot ervan om belangrijk te doen, zien en gezien te worden. Door dit lied begon ik mij ineens te beseffen dat het anders zat. Nooit eerder werd ik zo aangesproken door een lied als deze keer. Ik wist direct, dit gaat over het vertrouwen op God. Ik begon mij ineens te realiseren dat ik, weliswaar met de beste bedoelingen, veel te veel op eigen kunnen vertrouwde. Ik dacht dat ik het allemaal wel zelf zou kunnen regelen. In plaats van God de leiding te geven, probeerde ik zelf maar wat aan te modderen. Voor de vorm vroeg ik God dan nog wel om Zijn zegen, maar dat sloeg echt nergens op wanneer ik achteraf zelf met de eer ging strijken. Als ik nog terugdenk aan die tijd staat het schaamrood mij soms nog hoog op de kaken. 

Hoe zit dat in jouw leven? Hoe ga jij om met het succes dat je van God hebt ontvangen? Laat jij ook graag zien hoe gezegend jij wel niet bent? Hoe belangrijk vind jij jezelf? Hoor jij je zelf graag praten? Hoe vast zit jij aan je dure auto? Je veel te dure E-bike? Je verre vakantie? Je dure huis? Je status? Zien en gezien willen worden. Och wat houden we daar toch van. Maar ik geef ook veel aan de zending, hoor ik u zeggen en ik sponsor bepaalde kerkelijke activiteiten. Nou chapeau. Denk niet een betere christen te zijn wanneer je hier op aarde succesvol bent. Mag ik jou eens vragen? Wat heb jij ervoor over om Jezus te volgen? Wat heb jij er voor over om gehoor te geven aan Zijn roepstem? In Mattheus 19 vers 20 zegt Jezus tegen de rijke jongeling: “ga dan heen, verkoop wat u hebt, en geef het aan de armen, en u zult een schat hebben in de hemel; en kom dan en volg Mij”.  Jezus gaf de rijke jongeling niet de opdracht om flink te koop te lopen met zijn succes en als hij maar zijn tiende gaf dat het dan wel goed zou komen. Nee, Jezus vraagt menselijkerwijs misschien wel iets onmogelijks. Verkoop alles, geeft het aan de armen en volg Mij. In hoeverre ben jij bereid om gehoor te geven aan deze opdracht. In hoeverre ben jij bereid om afstand te doen van je geld of van je status?

Ergens zit het zien en gezien worden misschien wel in ons menselijke DNA. Bij de één komt dit meer naar voren dat bij de ander. Het mooie van dit alles is dat er in de Bijbel al over wordt geschreven. Dit gedrag is dus niet eens van deze tijd. In de bijbel wordt voor het woord opscheppen of met de eer strijken een iets ander woord gebruikt namelijk beroemen. In Jeremia 9:23-24 staat daar het volgende geschreven. Zo zegt de HEERE: Laat een wijze zich niet beroemen op zijn wijsheid, laat de held zich niet beroemen op zijn sterkte, laat een rijke zich niet beroemen op zijn rijkdom. Maar laat wie zich beroemt, zich daarop beroemen dat hij begrijpt en Mij kent dat Ik de HEERE ben, Die goedertierenheid bewijs, recht en gerechtigheid op de aarde doe, want in die dingen vind Ik vreugde, spreekt de HEERE. Dat is toch prachtig. Er is er maar 1 die in alle dingen alle eer toekomt en dat is de Heere. 

Afhankelijk worden van Hem
Het gevaar van succes is dat we er snel vanuit gaan dat we dit succes aan onszelf te danken hebben. Ik heb dat ook jaren gedaan. Ik kon het zelf wel, tot dat God ingreep. God wil dat we ons bestaan bouwen op de rots Jezus. God wil dat we ons hart aan hem geven.  Dat we ons oude leven afleggen en verder gaan met Hem. Dit alles in complete afhankelijkheid van Hem. In alles wat we doen mogen we ons afhankelijk weten van hem. Niet door ons, maar door Hem. Wanneer we alles in Zijn hand leggen hebben we niets meer waar we over kunnen opscheppen of waarover we met de eer kunnen strijken. Dan is alles van Hem. Hij komt toe alle lof, alle dank, eer en alle aanbidding. Waar vertrouw jij op? Op je succes? Op je gevoel?  Of zet jij je voet op de Rots, op Jezus. Relax, ontspan, vertrouw op Mij. Sta op, leer, geloof! Mijn waarheid maakt je vrij. Zet je voeten op de rots, niet op je gevoel. En je zult groeien en Me kennen. Jij zult komen tot je doel’ 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *