De kracht van jouw getuigenis

Gepubliceerd op 1 reactie op De kracht van jouw getuigenis

Het is voor mij nog niet zo lang geleden dat ik het maar vreemd vond dat mensen elkaar situaties vertelden waarin ze de aanwezigheid van God hadden ervaren. Op mijn manier dacht ik in elk verhaal een patroon te ontdekken, namelijk dat men eerst door een periode moest waarin het allemaal niet zo lekker ging, totdat God zich op een wonderbaarlijke manier openbaarde. Vooral wanneer het een beetje de diepte in ging en er hele persoonlijke dingen werden gedeeld. Ik heb vaak gedacht: doe eens niet zo gek, je kunt toch ook gewoon over de goedheid van God spreken zonder dat daar een dramatisch persoonlijk verhaal achter zit. Ik dacht dan vaak dat die mensen die zo spraken behoefte hadden aan aandacht. Misschien herken je dat gevoel in dergelijke situaties zelf ook wel. Eerst wat ongemakkelijk, sloeg het bij mij al snel om in een soort van weerstand wanneer iemand een heel breekbaar verhaal vertelde. Soms ging het nog verder en ervoer ik pure aversie.

Ergens wist ik wel hoe de vork in de steel zat. Zo gebeurde het mij regelmatig dat ik, ondanks mijn weerstand op sommige punten, toch ook wel weer op een of andere manier getriggerd werd. Ik wist toen nog niet waar dat door kwam. Inmiddels besef ik dat dit zeer belangrijke momenten voor mij geweest zijn en dat juist op die momenten de kracht van een getuigenis aan de oppervlakte komt. Het besef landde bij mij pas echt goed nadat ik God in mijn leven had toegelaten. Hij heeft mij de ogen dusdanig geopend dat ik nu gefascineerd, en zonder die vooroordelen kan luisteren naar getuigenissen waarin de kracht van God heel duidelijk in het leven van iemand zichtbaar is geworden.

Wat is een getuigenis:

Voor ik verder ga is het goed om eerst eens te kijken naar wat nu eigenlijk het woord getuigenis betekent. Volgens verschillende uitleggers betekent het: een verklaring. Een verklaring van een gebeurtenis of een plechtige verklaring van de waarheid van een zaak. Eén van de uitleggers legde het zo uit; ‘een getuigenis is de openbaring van God aan de mensen’. Een getuigenis is dus niet zomaar een verhaal. Wanneer iemand een verhaal verteld, kan de toehoorder dat min of meer ter kennisgeving aannemen. Echter wanneer iemand een getuigenis verteld, dan heeft dat verhaal vaak veel meer bezieling, juist omdat de ‘getuige’ zijn eigen verhaal vertelt, hij was erbij! Men kan vaak vertellen wat men op dat moment voelde, wat men dacht of welke geur men rook. Hierdoor krijgt een getuigenis overdrachtswaarde. Dat komt omdat de toehoorder de gebeurtenis op dat moment meevoelt. Dit is echter niet de enige reden waarom een getuigenis krachtig is. Samen met Gods geest wil ik je dat graag proberen toe te lichten.

Wat zegt de bijbel:

Het woord getuigenis of getuige zijn komen we in de bijbel op verschillende plekken tegen. Eén van die Bijbelteksten wil ik graag verder uitlichten. Deze staat in Handelingen 1 vers 8: “Maar wanneer de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van mij getuigen in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde”. In dit vers staat eigenlijk de opdracht tot het delen van het woord door te getuigen van Jezus. Je hoeft dit niet alleen te doen want, zo staat in het begin van het vers “Maar wanneer de Heilige geest over jullie komt” met andere woorden de Heilige Geest zal als drijvende kracht meegaan. In Marcus 16:15 staat: “En Hij zei tegen hen: ‘Trek de wereld rond en maak aan ieder schepsel het goede nieuws bekend. Wie gelooft en gedoopt is zal worden gered, maar wie niet gelooft zal worden veroordeeld”.  Hier ligt de opdracht de wereld in te trekken om het goede nieuws te vertellen. Gelukkig hoeven we dat niet alleen te doen, want we mogen weten dat Hij (de Heilige Geest) met ons mee zal gaan.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Door de genoemde Bijbelteksten heen worden we telkens opgeroepen te getuigen. Je zou kunnen zeggen dat getuigen min of meer een missionaire term is; we worden aan het werk gezet. Vanuit bijbels perspectief kennen we verschillende getuigenissen. Zo onderscheiden we bijvoorbeeld het getuigen van Gods goedheid in het algemeen of vanuit eigen ervaring. Wanneer er gesproken wordt over een getuigenis dat iemand zijn of haar getuigenis verteld, bedoeld men vaak een getuigenis vanuit eigen ervaring. Dit zijn vaak levens veranderende, krachtige en unieke verhalen. Misschien heb jij ook al eens iets mogen ervaren van de werking van de Heilige Geest in jouw leven. Ik wil je dan graag oproepen en aanmoedigen om jouw getuigenis met zoveel mogelijk mensen, en op zoveel mogelijk plekken te delen. Want, jouw getuigenis is niet een op zichzelf staand verhaal, het maakt deel uit van een groter geheel waarin de wereld de goedheid en grootheid van God kan zien. Daarin is jouw getuigenis belangrijk. Als jouw verhaal door de werking van de Heilige Geest een getuigenis wordt, worden mensenharten geraakt en bemoedigd. Dat is zo belangrijk. Misschien denk je dat er niemand zit te wachten op jouw verhaal. Eerlijk is eerlijk; dat dacht ik ook. Maar vanuit de opdracht uit Marcus 16 vers 15 ben ik toch schoorvoetend gestart. Nu kan ik niet meer stoppen en wil ik het iedereen wel vertellen. Telkens merk ik dat Hij erbij is en dat Hij mij draagt, overal waar ik ga.

Eens in de paar maand mag ik mee organiseren in het concept Family & Friends. Dit zijn avonden waarbij men in de gelegenheid gesteld wordt om een lied aan te dragen of een getuigenis te vertellen. Dit zijn echt fantastische avonden. Regelmatig hoor ik daar verhalen waaruit de werking van de Heilige Geest heel duidelijk aanwezig is. Eigenlijk zouden kerken eens in de maand een vergelijkbare avond moeten organiseren. Gewoon om elkaar als broeders en zusters te bemoedigen en aan te moedigen.  

Wil je meer weten over mijn getuigenis, of over hoe je een Family & Friends avond organiseert neem dan contact met me op. Wil je wel getuigen maar lukt je dat niet, neem dan ook contact met me op. 30 September start de evangelisatie cursus Het evangelie in 4 woorden. Een echte aanrader waar je praktische handvatten en tips krijgt over hoe je op een natuurlijke manier een gesprek over het geloof kunt starten.

1 reactie

  1. Ha Hilbert,
    Mooi om te lezen hoe God jouw getuigenis vruchtbaar maakt! En jij zelf natuurlijk, door je mond open te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *