Bij de kapper

Gepubliceerd op 1 reactie op Bij de kapper

Onlangs las ik een mooi verhaal op cvandaag. Het was geschreven door Wilkin van de Kamp. Het ging over een man die bij de kapper een knipbehandeling kreeg. Tijdens het knippen ging het gesprek onverwachts over het bestaan van God. In het gesprek geeft de kapper aan dat hij niet gelooft dat er een God is. ‘Kijk maar naar alles wat er in de wereld gebeurt,’ zegt de kapper. ‘Als God echt bestaat, waarom gebeuren er dan zoveel ongelukken en rampen? Waarom lijden er dan zoveel mensen? Nee, als God zou bestaan, dan zou er niet zoveel pijn en lijden zijn in de wereld. Ik kan niet geloven dat er een liefdevolle God bestaat, die al deze dingen toestaat en laat gebeuren.’

De klant weet niet direct een antwoord te geven op de vragen. Echter bij het afrekenen ziet de klant buiten een onverzorgde man lopen met lang haar een lange baard. Als door de Geest gedreven haalt de klant die man van straat zegt tegen de kapper: “Kappers bestaan niet”. De kapper moest een beetje glimlachen en zegt: “Die bestaan wel degelijk, sterker nog ik ben er een”. Hierop antwoorde de klant: “waarom loopt deze man dan zo rond? ‘Nee,’ zegt de klant, ‘kappers bestaan niet, want als ze bestonden zouden er geen mensen met lang haar en onverzorgde baarden rondlopen.’ ‘Onzin!’ zegt de kapper. ‘Kappers bestaan wel, echter de mensen met hun onverzorgde lange haren komen niet naar de kapper toe om geholpen te worden!’

Juist,’ zegt de man, ‘zo is het nu ook met God. Hij bestaat wel, maar de mensen gaan niet naar Hem toe. Dat is waarom er zoveel pijn en ellende in deze wereld is!’

Tot zover het verhaal van Wilkin over de kapper. Een prachtig metaforisch verhaal.

In de afgelopen periode schrok ik eens midden in de nacht wakker, met dit verhaal. Ik bedacht mij ineens dat dit verhaal eigenlijk nog niet helemaal af is. Met andere woorden het verhaal gaat verder. In de metafoor van Wilkin wordt de kapper aangeduid als God of als de HEERE Jezus. In mijn beleving zou dan de kapperszaak of kapsalon de kerk moeten zijn.

In mijn omgeving zie ik veel mensen die regelmatig naar de kapperszaak gaan. Dat is mooi om te zien. Ieder naar zijn of haar eigen kapperszaak. Ook hoor ik veel mensen spreken over hoe de kapper hun geknipt heeft. Sommigen ondergaan door die ene knipbeurt een ware persoonsverandering.

Toch zijn er nog steeds veel mensen die, ondanks dat ze naar een kapperszaak gaan, er toch voor kiezen om zich niet laten knippen.

Met andere woorden, er zijn nog steeds veel mensen die wel naar de kerk gaan, maar geen levende relatie met God hebben. Eigenlijk is dat best gek.

Hoe zit dat met jou? Hoelang ga jij al naar de kerk zonder dat je een persoonlijk relatie met de Heer hebt? Wanneer kies jij voor een knipbehandeling? Wanneer kies jij ervoor om je oude leven af te leggen en Jezus te volgen?

Misschien vind je dit juist een lastig punt en weet je niet direct hoe jij dit zou moeten doen. Misschien ben jij je wilde haren allang kwijt en heb jij de keuze voor de Heer allang gemaakt.

In de Bijbel worden we op diverse plekken liefdevol aangemoedigd, bijvoorbeeld in Mattheus 4. Hier staat beschreven hoe Jezus Zijn bediening op aarde begint. Het eerste wat Jezus begint te vertellen is: Bekeer je, want het Koninkrijk van de hemelen is nabijgekomen.

Wanneer jij voor de volle 100% gelooft dat Jezus voor jouw zonden persoonlijk aan het kruis is gestorven, is bekering maar een kleine stap. Bekering is niets meer en niets minder dan je afkeren van je huidige zondige bestaan. Door je hart open te stellen voor de Heer kan Hij door jou heen werken en jou vervullen met Zijn Heilige Geest. Je wordt dan als het ware geknipt en geschoren.

Dit soort stappen worden zelden alleen gezet. Ik zette deze stap in 2018 bij een goede vriend aan de keukentafel. Voor mij persoonlijk werkte dat goed. Ik heb bijna 45 jaar bij de kapper gezeten, zonder dat ik mij heb laten knippen. Wacht niet langer om die stap te zetten om vol overgave Zijn verlossing te aanvaarden.

Is dat makkelijk? Ja en nee. Je wordt niet ineens een onzondig mens. Mijn haren blijven groeien, ik moet mij regelmatig bij laten punten. Ik weet dat ik altijd bij Hem terecht kan om mijn zonden te belijden en vergeving te vragen.

Misschien ga jij wel regelmatig naar de kerk, echter niet in iedere kerk wordt actief de oproep gedaan tot persoonlijke bekering. Daarom zou ik je willen aanmoedigen niet langer te wachten. In je hart weet je allang dat dit nodig is. Wat je ook gedaan hebt en wat je ook verbergt, er ligt vergeving voor je klaar. Hij staat met Zijn armen wijd open op je te wachten. Vandaag staat hij op jouw hart te kloppen. Het is aan jou om Hem binnen te laten.

Heb jij nog nooit een persoonlijke keus voor Hem gemaakt, maar je voelt je wel aangesproken? Dan is vandaag misschien wel jouw moment. Kom in actie en breng het in gebed bij de Heer. Mocht je dat lastig vinden, ik ben altijd beschikbaar om met je te bidden.

Sinds een paar jaar zing ik bij een opwekkingskoor. Komend voorjaar vieren we middels een jubileumconcert ons 15-jarig bestaan. Dit concert heeft de mooie titel “Vol vertrouwen” gekregen. Wanneer jij vol overgave hebt gekozen voor de Heer en Hij vervuld je met zijn Heilige Geest, krijgt de titel van het concert nog veel meer betekenis. Vol vertrouwen wordt dan vol verwachting. Ondanks dat we in een kapotte wereld leven, mogen we vol verwachting uitzien naar de komst van de Heer.  

1 reactie

  1. Een geweldig voorbeeld. Ben het er 100 % mee eens. Daar zit het precies op vast bij de bijna Christenen. Tot bekering komen is niet zo moeilijk Maar Hem dan ook nog volgen in alles is lastiger. Of je zonden delen met God of je broeders en zusters in geloof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *